Blir både poliser och polishundar allt sämre ?!

Elvis

bets

ihjäl

av

polishund

 
Hunden Elvis.
 
 

Yorkshireterriern Elvis bets ihjäl av polishund.

Nu erbjuds ägaren 1 500 som ersättning för den dödliga attacken.

– Det är ett hån, säger hon till Nerikes Allehanda.

 

I mars så var yorkshireterriern Elvis ute med sin matte på promenad i ett villaområde i Örebro. När de båda svängde runt ett hörn attackerades Elvis av en schäfer.

– Elvis var i sin egen värld och gick med nosen i marken. När schäfern fick syn på oss vände den och satte fart mot Elvis, säger ägaren.

Schäfern, en polishund, bet Elvis i nacken så illa att hans liv inte gick att rädda. Dagen efter attacken somnade han in på en djurklinik utanför Hallstahammar.

 

”Polishunden blev överraskad”

 

Polishunden ägs av polisen och bor med sin förare, den var inte i tjänst när attacken inträffade. Ägaren anmälde hundföraren för brott mot lagen om tillsyn över hundar katter.

Åklagaren på riksenheten för polismål valde att inte starta någon utredning.

– Polishunden har blivit testad enligt praxis och har blivit bedömd som att den reagerade instinktivt. Polishunden blev överraskad, även en polishund är ett djur, säger Mats Nylén som är informatör vid Polisen i Örebro till Aftonbladet.

I somras skickade ägaren in ersättningsanspråk till polisen. Förra veckan svarade polisen med att erbjuda 1 500 kronor.

– Jag bryr mig inte om pengarna, men det här är ett hån. Det är precis som om jag haft en skabbräv.

 

Hunden var kopplad

 

I ett yttrande till Rikspolisstyrelsen skriver Örebropolisen att man anser att 10 000 är en skälig ersättningssumma för ägarens psykiska lidande. Men då läkarintyg saknas kan de inte avgöra om lidandet kan "anses utgöra sådana allvarliga medicinska besvär som krävs".

Hundföraren berättar om händelsen i en skrivelse till Polismyndigheten i Örebro. Hon skriver att hennes hund var kopplad vid händelsen. Hon stod på kopplet samtidigt som hon borstade hundens päls. När Elvis kom runt ett hörn blev hennes hund överraskad och gjorde ett utfall.

Rikspolisstyrelsen tar det slutgiltiga beslutet om ersättningen till kvinna

 

 

 

Aftonbladet.se

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0