Längesedan
Att vara flockledare
Bristande ledarskap är ett uttryck som ofta används då vi människor pratar om aggressiva och utåtagerande hundar, ägarna måste vara ledare för sin hund och lära den sin plats i flocken. Det låter förnuftigt tycker du säkert, frågan är bara vad menar just du med ledarskap? Den frågan är berättigad eftersom det finns många skilda åsikter om hur vi bäst beter oss för att vara ledare för våra hundar.
En vargflock är en familj som består av alfaparet, dvs. mamma och pappa, och ett flertal ungar från olika årskullar. Flockens storlek varierar beroende på tillgången på föda men består oftast av 6-8 individer.
Under lång tid har forskarna trott att vargarna slåss för sin ställning inom flocken och ofta utmanar varandra genom slagsmål. Det har resulterat i alla tips om att vi ska brotta ner våra hundar och sätta oss på dem för att stärka vår ställning.
Vad de däremot inte har tänkt på är, att alla observationer har skett där vargarna befinner sig inom ett inhägnat område och att de ofta inte har valt flockmedlemmarna själva. De observationer som däremot har gjorts på vilt levande vargar visar att de väldigt sällan slåss.
Slagsmål kan allvarligt skada flocken och undviks i det längsta. Däremot är det vanligt att lägre stående individer visar olika signaler på underkastelse om de kommer i en konkurrenssituation.
Ledarskapet i en flocks normala liv innehas oftast av alfahanen eller alfatiken. Det tar sig i uttryck att de tar initiativet till flockens olika aktiviteter eftersom alla ju inte kan bestämma när de ska gå på jakt osv. Däremot är alfaparet duktiga på att delegera, har de en yngre flockmedlem som visat sig duktig på att spåra så överlåter de den sysslan till honom eller henne. Det är också så vi gör med arbetshundar, vi bestämmer vad de ska söka efter och visar dem var de ska leta. Sedan överlåter vi själva sökandet till hunden som har bättre förutsättningar än vad vi har.
Du som ledare
Genom att det är du som tar initiativ till kontakt, lekar och övningar stärker du din ledarroll. Det spelar mindre roll om det är cirkuskonster, agility eller lydnadsträning ni ägnar er åt bara ni gör något tillsammans. Om det oftast är hunden som tar initiativet till lek genom att komma till dig med bollen eller om du reser på dig för att gå ut först när hunden skäller vid dörren, då har du överlåtit ledarskapet till din hund. Det är du som flockledare som ska ta initiativet, hunden ligger och väntar på din signal att NU är det dags.
Du behöver också vara tydlig med vilka gränser och förbud som hunden har, får den ligga i soffan eller inte? Det fungerar inte om den får göra det varje söndagskväll när ni tittar på tv men inte resten av veckan. Hunden förstår heller inte varför den inte får hoppa på dig när du är finklädd om det är helt okey att hoppa på dig när du är fritidsklädd.
Du ska också som flockledare kunna skapa trygghet runt din hund. Det innebär att våld och hårda ord inte hör ihop med ledarskap. En färsk undersökning gjord vid University of Pennsylvania (If you're aggressive, your dog will be too, says veterinary study, febr. 2009) visar att de hundar som uppfostrats med våld, hårda ord och psykisk manipulation svarar med ett aggressivt beteende till skillnad mot de som uppfostrats med positiv förstärkning.
Var tydlig
Samhället vi lever i är inte anpassat till hundar och vi som hundägare ställs inför många olika krav. Du vill inte stöta dig med grannarna, du tycker att det är jobbigt om hunden skäller på andra hundar eller du vill inte möta den stora schäfern i grannhuset. Denna osäkerhet och rädsla känner din hund av och istället för att vara den trygga ledaren förstärker du hundens egen osäkerhet. Sättet på hur du tacklar "faran" med t.ex. andra hundar eller sopbilar är avgörande för om du betraktas som ledare eller inte.
Tänk också på att hunden inte är tankeläsare och att den inte kan vårat språk.Den har genom erfarenhet lärt sig att det lönar att sätta sig ner när du säger "Sitt". Men den har ingen aning om vad ordet betyder och förstår därför inte heller om du säger "om du inte sitter kvar där tills jag säger åt dig så..".
Vill du vara flockledare bör du agera lugnt och konsekvent och dessutom vara en initiativrik resurs för din hund. Då kommer ni att ha en bra och rolig tillvaro tillsammans!
www.glanna.se