För de som binder hunden ute medan ni gör ärende

Måste hunden ha täcke och skor för att inte frysa?

På senare år har det blivit allt vanligare att vi klär på våra hundar i samband med promenad. Utbudet på täcken, västar och olika typer av tassbeklädnader har fullkomligt exploderat.

Men hur stor är risken för förfrysningsskador?

Det viktigaste är att hålla hunden i rörelse när den är ute. Generellt är små hundar, valpar och hundar med låg fettansättning och lite päls mera frusna än övriga. Hunden signalerar att den fryser genom att växelvis lyfta benen (allmänt beskrivet som köldkramp), bli alltmera långsam i sina rörelser och genom att – förstås – huttra.

En hund som gärna rullar i snön, är vanligt livlig och aktiv på promenaden fryser knappast. Då behöver du som ägare inte bekymra dig om att sätta på den ett täcke.

Bäst är att gå många korta promenader när det är riktigt kallt, både för din och hundens skull. Lämna inte hunden i bilen ens med täcke på sig, eftersom bilen snabbt kyls ner. Bind inte heller upp en hund utomhus oavsett vilka kläder du satt på den. Man kan kanske välja vägar som är välplogade när det är riktigt kallt, så att hunden inte kyls ner av snö på buken.

Känn på tassar och öronlappar när du kommer in. På tikarna är spenarna känsliga, så dem bör du också hålla ett öga på. Om de är kalla, frostiga och efter ett tag blir rodnade har hunden sannolikt förfrusit sig. Ring då en veterinär och rådfråga om vad du bör göra.

Se till att täcket är torrt innan det sätts på igen. Ett blött täcke har motsatt effekt då det snabbt blir ett ispansar närmast kroppen.

Generellt är det ovanligt med förfrysningsskador på våra hundar.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0