En del människor.......

Så klart händer allt inne på facebook, vart annars?

 

 

 

Som ni alla vet så är Minah en blandras som är en helt fantasisk hund =)

 

 

Jag var dock inte med i denna diskussionen men man blir så arg…..

 

 

Dem har själv blandras men ändå är det helt fel att äga en blandras. Det är djurplågeri att en blandras ens kommer till världen….

Man ska absolut inte avla på dem och det håller jag med om men om man vill ta en kull på sin tik så ska man väll inte bli påhoppad om hur korkad man är för att man tycker sin hund är fin?

 

Om det skulle ha varit djurplågeri att en blandras skulle ha kommit till världen då bör det ju vara helt förbjudet att äga en… Varför finns blandras om det är så synd om dem?

 

Varför älskar min tik livet och älskar att träna och leka om hon lider så mycket?

Varför får jag beröm om hur duktig hon är på träningarna om hon mår så dåligt?

 

 

Tar igentligen inget av detta skitsnacket till mig men jag stör mig så mycket att en som är helt emot blandraser har en blandras själv och ändå klankar ner så på dem….

 

Hade ALDRIG kunnat tänka mig en renrasig hund när jag vet vilka underbara egenskaper min Minah har...

 

 

Nej nu ska jag vara mer ”djurplågare” och mysa med min blandis lite ;)



Kommentarer
Postat av: Nathalie

Hej!

Det är jag som har Gibbson, om du kommer ihåg :) Jag håller helt med dig och jag vet ju vart det här har hänt och jag har också läst den "tråden". Det är så otroligt att läsa vad de säger.. de har blandraser men det är bara för att de har "räddat" dem från omplaseringar.. Jag tycker iaf att du inte ska ta åt dig precis som du säger att du inte gör!

2012-01-04 @ 20:25:56
Postat av: Nethan

Ja väldigt bra skrivet tycker jag. Jätte bra och jag var ju med i disskusionen och det var mig som dom tyckte var korkad för jag ville kanske ha en kull på min blandrastik !!



Tack att du skrev detta och jag blev glad över att läsa detta !! Jag skämms int för fem öre att jag har min blandis och kommer aldrig att göra det, kommer int ta åt mig vad andra tycker och tänker om det hela heller ... Men att bli påhoppad för att man har en åsikt det tycker jag int om ....

" Alla får ha en åsikt bara dem stämmer in på dem alla andra tycker" det är så jag säger om den tråden i går ....



Nethan med min blandis Disa !!<3

Postat av: Iris

Det är ju faktiskt så att man har kommit fram till att renrasiga hundar är de hundar som får flest sjudomsbekymmer, kassa leder osv. I många fall är dem dessutom så sönderavlade sedan många generationer tillbaka att de uppträder fler och fler fel i kullarna, många blir sjuka och många blir avlivade.



Så mja, jag vet inte, hur kan det vara fel att avla på blandraser? Det är ju som att säga att vi människor bara får skaffa barn med "våra egna"? För annars gör vi fel?



Nä, oavsett ren- eller blandraser så står våra fyrbenta vänner oss nära hjärtat! <3

2012-01-05 @ 10:37:12
Postat av: Tess

Bra skrivet!



Många kritiserar blandrasaveln då den anses oseriös, eller inkorrekt. Anledningen är för att man inte har en aning om vilka raser som finns i ledet, sjukdomshistorik etc.



Personligen anser jag att alla uppfödare oavsett blandras eller renras bör ta sitt ansvar och utföra alla rasrelaterade sjukdomar de tilltänka föräldradjuren kan ha. Registrera dem i ett individregister (för blandraser gäller endast Blandis) och sedan registrera valpkullen där. Se till att anordna obligatoriska valpträffar för uppföljning och utvärdering av valparna etc.



En annan fördel med att hålla sina hundar/valpkullar registrerade är för att i framtiden undvika invel, som i sin tur kan leda till förödande konsekvenser.



Att ta reda på vilka dom rasrelaterade sjukdomarna är, är inte svårt. Sök på enskild ras och läs på vad som gäller. Sedan utför man dessa hos en veterinär.



Mellanstora till stora raser drabbas oftare av HD fel, även AD. Många collieraser drabbas av ögonsjukdomar som bör undersökas av en ögonspecialist. Rekomenderar varmt Eva Hertil.



Har hört ursäkter som att en blandras alltid är friskare. Sanningen är att en blandras KAN bli friskare om man parar två renrasiga hundar (av olika raser). Däremot ökar risken för sjukdomar om man parar blandras med blandras.



Har även hört att det är en kostnadsfråga att utföra testerna, min personlige åsikt här är följande: har du inte råd att få din hund hälsoundersökt har du ej heller råd att föda upp en valpkull.



//Tess

2012-01-05 @ 21:44:36
Postat av: Jonathan

Naivt skrivet. Ingen av dessa är emot blandraser som individer utanför för allt som sker. Man måste kunna se den stora bilden och inte enbart på sin egen hund. Annons sidor svämmar över av blandningar. Ofta med okänd hälsostatus och bakgrund. Raser med olika mentalitet och ingen känd mental status på föräldrar. Att en hund är snäll hemma är ingen mental status. Tusentals hundar avlivas varje år i brist på hem. Blandraser är överrepresenterade av de som avlivas. Anser inte alla renras uppfödare är bra utan ja kritiserar ett stort antal. Däremot så kan ja slå in namnet på hunden och om det är en seriös uppfödare få reda på hälso resultat och meriter.

2012-01-06 @ 01:11:27
Postat av: Anna

Hej.

Vill bara säga att jag har inget emot blandraser.

Men jag har ett problem med aveln.



Visst har forskning visat på att avkomman av en blandning mellan två renraser kan bli friskare, i första ledet.

Sen kommer risken att nästa kull efter det åker på sjukdomar från båda raserna.

Det finns vissa renraser jag anser att man borde sluta avla på eller åtminstone försöka avla bort problemen, men folk blundar gärna för problem, både inom renras och blandis.



Med en renras så är det enklare att kolla upp vad dom har för vanliga sjukdomar inom rasen.

Du kan inte tävla/ställa hur du vill med en blandras och ju fler raser som blandas in desto större är risken att hunden kommer må dåligt av det.



Att vissa på fb säger att dom har blandis för att dom har räddat dom råkar sen också vara sant.

Dom älskar sina hundar oavsett ras, men har man sett vad som händer med dom där söta valparna som tultade runt i köket bli plågade för att dom har ont eller är sjuka, veta att dom fått gå utan mat, vatten, promenader, fått stryk osv bara för att det finns så många som tar en kull för att "min hund är så söt" så tänker man inte likadant längre.



Det finns vissa som gör nödvändiga hälsotester och som bryr sig om hos vem hunden hamnar och som fortsätter ha kontakt osv, men majoriteten gör det för pengar eller för att dom vill ha en av valparna själva och så säljs dom andra valparna till människor som oftast skulle ha läst på mer innan dom skaffade hund och till vissa som aldrig borde ha rätt att hålla i ett koppel.



Det finns tonvis med omplaceringar på blocket, samtidigt som det säljs massa valpar, både ren- o blandras och det är hemskt att veta att alla dessa hundar får inte en chans till ett lyckligt hem.



Vill man då ta en kull oavsett ras/raser, se till att testa föräldradjuren.

Se till så att ni har folk redan innan som gärna skulle vilja ha en valp, såna ni litar på har kunskapen att ta hand om en hund.

Annars får ni vara beredda att ta dom själva.

För jag börjar bli less på att hundarna får lida för att människorna inte tänker.



Hatar som sagt inte hundarna, eller er.

Bara dålig avel oavsett vilken ras eller vilka raser det är i.

2012-01-06 @ 10:19:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0