Suck

 
 
www.hd.se
 
 
 

Hunddagis trotsar djurförbud

Smutsiga boxar, tomma vattenskålar och alldeles för många djur. Ägaren till ett djurhotell utanför Landskrona förbjuds nu av länsstyrelsen att ta emot katter och hundar.

LANDSKRONA. Ägaren till pensionatet Hundligan öster om Landskrona förbjuds att driva sin verksamhet, som går ut på att ta hand om husdjur under dagtid och längre perioder. Hon måste dessutom göra sig av med nästan hälften av sina egna hundar och katter.

Det var i augusti förra året som länsstyrelsen gjorde ett oanmält besök på djurhotellet efter ett anonymt tips. Då saknades det rent vatten i flera av djurens boxar, och några av dem hade inte tillgång till en mjuk sovplats. Ägaren hade förutom hotellgästerna 16 egna hundar och 17 katter, något hon inte hade tillstånd för. Maxantalet utan tillstånd är nio hundar och nio katter. Efter besöket påpekade länsstyrelsen bristerna och uppmanade ägaren att ansöka om tillstånd för sina egna djur.

I februari i år gjordes ett nytt besök, för att följa upp bristerna och ta ställning till ansökan som då hade kommit in. Men fortfarande fanns stora problem, både i verksamheten och i den egna djurhållningen. Bland annat hade två hundar inget vatten alls, det fanns avföring på golvet i flera av boxarna, rastgården var inte godkänd och delar av pensionatet var inte tillräckligt isolerat. Det var tydligt att djuren var för många för den ensamma ägaren, som dessutom bedömdes ha dålig kunskap om smittskydd och hade inte gett veterinärvård till en mycket mager hund.

– Problemen var så stora att vi övervägde att omhänderta djuren, men beslutade att ge henne en chans att rätta till bristerna, säger Linnea Stålhandske på länsstyrelsens djurskydds- och veterinärenhet.

Istället beslutade länsstyrelsen att avslå ansökan, vilket innebär att ägaren måste göra sig av med ett stort antal djur och inte får driva något pensionat eller dagis. Tre månader senare fanns dock alla de egna djuren kvar och pensionatet hade kunder inbokade för sommaren.

Nu har ägaren belagts med vite som börjar gälla den 19 juli. Om det finns fler än nio katter och nio hundar vid en kontroll efter det datumet, får ägaren betala 2 000 kronor per djur. Om pensionatverksamheten fortfarande bedrivs så blir böterna 10 000 kronor per kontroll.

Ägaren annonserar dock fortfarande om pensionatet på sin hemsida och medger för tidningen att hon fortfarande tar emot hundar till dagisverksamheten. Hon anser att hon har åtgärdat alla de brister som länsstyrelsen har påpekat och har överklagat beslutet. Hon tycker att hon har rätt att bedriva verksamheten tills dess att förvaltningsrätten har sagt sitt.

– Det stämmer inte. Vårt beslut gäller tills högre instans river upp det. Att ta emot hundar nu är en lagöverträdelse och det har vi flera gånger försökt förklara för ägaren, säger Linnea Stålhandske.

 

Tillsyn av djurskydd

Sedan 2009 är det länsstyrelsen som har ansvar för djurskyddskontroller. Tidigare var det kommunerna.

Enligt djurskyddslagen måste den som vill ha fler än nio hundar och/eller nio katter ansöka om särskilt tillstånd för det.

Enligt samma lag krävs tillstånd för att hålla och utfodra djur i sin yrkesverksamhet.

Innan ett sådant tillstånd kan ges måste länsstyrelsen göra en kontroll.

Stina Linde



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0