Tassar


Köpte tass salva till Minah och hon bara älskar att få det =)

Tips kanske, nu när väglagret är som det är...

29 kr






Tassar på vintern
Vintertid är det många vägar som saltas. Hundarnas tassar är känsliga och de kan bli torra och spruckna av vägsaltet. Det är bra om man kan undvika att gå på de saltade vägsträckorna med hunden. Om du promenerat med hunden på ställen med vägsalt ska du skölja tassarna fria från salt och torka dem noga efteråt. Att torka tassarna är viktigt då fukt och värme ökar risken för svampinfektion.

Om hundens tassar ändå skulle bli torra och spruckna kan du smörja in dem med lite tassalva.


valptips.se



Tassen är en komplicerad struktur med många små ben och ligament. I framtassen finns 32 ben, 85 ligament, 25 muskler och 48 ledytor.

Det är viktigt att regelbundet inspektera tassarna.  Börja med klorna. Titta efter sprickor, brott och ojämn nötning. Se till att klorna inte är för långa. Långa klor kan leda till att hunden felbelastar tassen. När hunden står på en jämn yta ska klorna vila strax ovanför marken. Då är de lagom långa.

Brutna klor kan lagas om skadan inte går upp i klofalsen och det är en alldeles färsk skada. Klipp ner klon, linda fiskelina runt och limma därefter fast med snabblim. Man kan också använda tomma medicinkapslar eller speciella ”kloproteser” som man limmar på. Är klon bruten ända upp till fästet måste den tas bort av veterinär.

Skador i klofalsen är lätta att missa, speciellt på långhåriga hundar. Hårdfrusen snö orsakar ofta irritation i klofästena med inflammation, svullnad, sår och hälta. Klofalsen kan bli infekterad med vätskande, variga förändringar. Då kan det behövas en allmän antibiotikabehandling.

 

Trampdynor

På trampdynorna ska man titta efter sprickor, skärsår, nötningsskador och avlossning av hud.

Skärsår ser ut som snitt i trampdynan och tar lång tid att läka. Smörj trampdynorna och använd skor på hunden. Torrsprickor på trampdynorna ser man ofta hos hundar som bor inomhus. Sprickorna kan sträcka sig över hela trampdynan eller sitta precis bakom klon. Smörj flitigt eller ännu hellre – låt hunden vistas ute mer. Nötta trampdynor behöver smörjning och skor. Avlossning av trampdynehud uppkommer när hunden rör sig på isiga underlag med vassa kristaller i snön, eller om den springer mycket i vatten. Större skador kan lagas genom att man limmar på en bit mollskinn, men lappen får inte gå utanför kanten på skadan för då an den orsaka mer skada. Sätt även en sko på tassen. Djupa skärsår måste sys av en veterinär vilket betyder ”sjukskrivning” i minst tio dagar. En sydd trampdyna måste hållas i ett tassbandage så att såret inte belastas.


Huden mellan trampdynorna

Inspektera noggrant huden mellan trampdynorna. Rodnader, svullnad och sprickor förekommer ofta. En rad olika salvor finns att använda för att förebygga och bota sprickor, till exempel Skillingarydssalvan (tjärsalva), Proteinsalva, Winter Pad, olika spensalvor, zinkpasta och Helosan.


Tassödem

Svullna tassar, tassödem, kan uppstå på till exempel draghundar vid långdistanstävlingar när tassarna har sprungit många tusen steg. Tassarna svullnar upp så kraftigt att tårna spretar. Huden är illröd och det ser ut som om den skulle spricka. Tassödem kan vara dödligt om hunden inte behandlas.

 

bozita.se

 






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0